Identifikasi Boraks Dengan Indikator Alami Ekstrak Bunga Asoka (Ixora paludosa)

  • Harni Sepriyani Fakultas Farmasi dan Ilmu Kesehatan Universitas Abdurrab
  • Mega Elfia Akademi Refraksi Optik YLPTK
  • Elti Fitriani Fakultas Farmasi dan Ilmu Kesehatan Universitas Abdurrab
Keywords: borax, indicator, extration, asoka

Abstract

Borax is one of the non-food additives that is prohibited from being used in food but is still often misused. Regulation of the Ministry of Health of the Republic of Indonesia in 2012 concerning food additives, prohibits the use of borax in food products because it can endanger health. Borax examination can be done quantitatively and qualitatively. In this study, qualitative identification of borax was carried out using a natural indicator, namely asoka flower extract (Ixora paludosa L.). Identification of borax was carried out on meatballs, noodles, tofu, crackers, rice cakes and nuggets. The results obtained are 4 samples of borax positive and 2 samples of negative borax. Samples that were positive for borax showed a color change from yellow to brownish red.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Cahyadi,W.2012.AnalisisdanAspekKesehatanBahanTambahanPangan.Edisi2CetakanIII.BumiAksara.Jakarta.
Erna, M., Rini., dan Roza, L. 2015. Pembuatan dan Penentuan Range pH KertasLakmus Sebagai IndikatorAsamBasadariBahanAlam Sebagai MediaPembelajaranKimia.Laporanpenelitian.LembagaPenelitiandanPengapdianKepada Masyarakat,UniversitasRiau. Pekanbaru.
Fuad, N.R. 2014. Identifikasi Kandungan Boraks Pada Tahu Pasar Tradisional DiDaerahCiputat.Laporanpenelitian.FakultasKedokterandanIlmuKesehatanUniversitasIslamNegeri SyarifHidayatullah,Jakarta.
PeraturanMenteriKesehatanRepublikIndonesiaNo.033.2012.BahanTambahanPangan.
Purnama, R. dan Andriani, J. 2021. Efektivitas Penggunaan Ekstrak AntosianinTanaman Bunga Kembang Sepatu Untuk Mendeteksi Boraks Pada Bakso.JurnalIlmuKesehatandan Teknologi.Volume 8(2):Halaman 21-25.
Safitri.2019.PembuatanKertasIndikatorAlamiSebagaiAlatPraktikumPenentuan Sifat Asam dan Basa Suatu Larutan. Artikel Penelitian. ProgramStudiPendidikan KimiaFKIPUntan.Pontianak.
Surya, A. 2019. Toksikologi Klinik. Universitas Abdurrab. Pekanbaru.
Yuliantini,A.danWinasi,R.2019.AnalisisKualitatifBoraksdalamBaksodenganEkstrakBungaTelang(ClitoriaternateaL.).JurnalIlmuKefarmasian.Volume12(1):Halaman13-16.
Yulianto, D. 2013. Analisis Boraks dalam Sampel Bakso Sapi I, II, III, IV, V, VI,VII,danVIIIyangBeredardiPasarSoponyonodanPasarJagir.JurnalIlmiahKefarmasian. Volume2(2):Halaman 1-9.
Published
2022-08-22
How to Cite
Sepriyani, H., Elfia, M., & Fitriani, E. (2022). Identifikasi Boraks Dengan Indikator Alami Ekstrak Bunga Asoka (Ixora paludosa). Jurnal Penelitian Dan Pengkajian Ilmiah Eksakta, 1(2), 116-119. https://doi.org/10.47233/jppie.v1i2.610